Šta je SEO? Da li vam je potreban?

20. 12. 2016.

Da li ste zadovoljni sajtom firme? Zadovoljni ste njegovim izgledom ili ste zadovoljni jer vam je unapredio poslovanje? Optimizaciji sajta (SEO) treba posvetiti posebnu pažnju, jer dobro odrađen SEO privlači posetioce na sajt, a savršeno odrađen ih pretvara u kupce.

Šta je SEO? Da li vam je potreban?Danas, kada možete pronaći sve potrebne informacije, proizvode i usluge online, nije više dovoljno imati sajt, potrebno je izboriti se za poziciju na internetu. Koliko puta ste, prilikom pretrage nekog pojma, odgovor tražili na recimo petoj ili šestoj stranici rezultata koje vam je Google ponudio? Verovatno ste se zadovoljili informacijama koje ste dobili otvaranjem linkova sa prve strane.

Google rezultate pretrage rangira pomoću algoritama. internet možete zamisliti kao paukovu mrežu, a algoritme kao paukove koji prelaze preko mreže, tražeći relevantan sadržaj. Oni sajtovi koji su paukovima najinteresantniji, bivaju najbolje rangirani u listi rezultata.

SEO (Search Engine Optimization) predstavlja prilagođavanje sajta i sadržaja na sajtu ovim algoritmima. Postoje dve grupe faktora koji utiču na rangiranje sajta, samim tim i dve oblasti optimizacije:
- On-site SEO;
- Off-site SEO.

On-site SEO, sitnice koje profit znače!

Ovaj vid optimizacije je najbolje pripremiti pre same izrade sajta, jer često čak ni web dizajneri ili programeri ne obraćaju pažnju u početku na sadržaj sajta, pa kada on treba da se kotira dobro na Google-u, može biti problema. Samo kodiranje, tagovi, metatagovi i ostali tehnički elementi koji utiču na rangiranje, zavise od programera. Ono na šta još treba obratiti pažnju jeste zadavanje imena slikama koje će se naći na sajtu, količina slika, količina tekstova kao i upotreba ključnih reči u tekstovima. Bitan je i odnos slika i tekstova, a tu spada i organizacija web stranica. Još jedna stvar, a koja je i te kako bitna, jeste učestalost dodavanja novog sadržaja. Priprema optimizovanog sajta nije komplikovanija i ne oduzima više vremena, stvar je pristupu!

Koristite društvene mreže i za poslovne svrhe? Svakako biste trebali…

Off-site SEO obuhvata sve ono što se tiče sajta, ali se ne nalazi na samom sajtu. Na vašim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama koristite mogućnosti da navedete web adresu i delite sadržaj sa sajta. Potrudite se i da se link ka vašem sajtu nađe na nalozima drugih ljudi i firmi…Bez SEO se ne može!

Kako da proverite da li je vaš sajt optimizovan?

Ukoliko želite da i vaša firma ima sajt, savet je da polako i detaljno analizirate sve faktore kako biste uštedeli na vremenu i novcu.

Ako već imate sajt, Small SEO Tools vam lako i brzo može dati odgovor na pitanje da li je vaš sajt optimizovan!
Naš sajt je dobio sertifikat sa najvišom ocenom za On-site SEO:
Website Seo score checker

Ako niste dobili najvišu ocenu, nema problema. Kontaktirajte nas da vam pomognemo oko optimizacije sajta!