Kako prodavnica slatkiša može da iskoristi društvene mreže?

3. 10. 2017.

„Gošća” našeg bloga je bila Žužana Patai, menadžerka društvenih mreža u jednoj prodavnici slatkiša iz Bristola. Zamolili smo je da nam ispriča, kako oni koriste društvene mreže za povećanje broja kupaca.

Kako prodavnica slatkiša može da iskoristi društvene mreže?Cilj društvenih mreža je i u slučaju prodavnice slatkiša, da stvore online zajednicu, u kojoj može da se uspostavi dvosmerna komunikacija sa ciljnom publikom, može da se jača lojalnost potrošača i može da se poveća broj kupaca u radnji. Mi u našoj maloj prodavnici to ostvarujemo na sledeće načine:

Vizuelni sadržaji su neophodni

Objave na društvenim mrežama jednostavno ne funkcionišu bez vizuelnih pratećih sadržaja. Najčešće su to slike, video snimci, animacije. U prodavnici slatkiša svakog leta pravimo poklon pakete od pažljivo odabranih slatkiša za goste svadbi i ostalih dešavanja. Odlučili smo, da proces pravljenja slatkiša podelimo sa publikom, pomoću kratkog filma, koji traje svega 20 sekundi. Video prati ceo proces, od priprema preko pakovanja, pa sve do isporuke paketića. Ovi kratki snimci privlače pažnju budućih kupaca.cokolada

Linkovi su takođe značajni

Kada društvene mreže koristim za predstavljanje novih artikala, uvek okačim i link ka webshop-u i na taj način povećam šansu za realizovanje prodaje. Uz ovakve objave po pravilu dodajem i slike. Glavni faktor u odabiru odgovarajućih pratećih slika su jarke boje. Primera radi, ako želim da predstavim širok asortiman novih čokolada, za slikanje ću odabrati artikle, koji su upakovani u šareni papir jarkih boja.

Sada je pravo vreme da iskoristimo moć animacija i video snimaka

Jedna od mojih novijih ideja je i da „oživim” slatkiše. Na primer, mogu da se animiraju gumeni medvedići, pingvini, dinosaurusi. Scene su kratke i veoma jednostavne. U kratkom videu bih prikazala, kako gumeni medvedić ulazi u našu radnju i poziva i gledaoca snimka. Animacije pravimo i za posebne prigode – godišnjicu otvaranja radnje, Halloween, Božić. U oglasima obično nudimo poklon kupone i nekoliko manjih nagrada. Moj moto je u oba slučaja: manje je više. Video snimci nikad ne traju duže od 30 sekundi. Pola minute je i više nego dovoljno za privlačenje pažnje kupaca.

Primenom odgovarajućih strategija, društvene mreže pomažu u povećanju svesnosti o našem brendu i jačaju dvosmernu komunikaciju u online svetu.

Članak je napisala naša gostujuća blogerka, Žužana Patai.