Mi az a copywriting?

26. 7. 2017.

Egyre gyakrabban találkozik a copywriting kifejezéssel, de nem biztos benne, mit jelent és hogyan segíthetné önt az üzlete fellendítésében? Cikkünkben bemutatjuk a copywriting definícióját és bemutatjuk, hogyan hat a weboldal látogatottságának fellendítésében.

Mi az a copywriting?A copywriting fogalma olyan tartalmak írását foglalja magába, melyeket online vagy offline jelentetnek meg, az interneten vagy nyomtatott reklámanyagokban.

A copywriter feladata, hogy olyan tartalmat hozzon létre, mely az olvasók számára érdekes és hasznos. Azzal, hogy gyakran tálalunk új tartalmakat a potenciális ügyfeleknek, növelhetjük a márkaismeretet és ezáltal az eladást is. Azok a weboldalak, melyek gyakran jelentetnek meg új és releváns tartalmakat, saját olvasótáborral rendelkeznek, akik könnyen ügyfelekké válhatnak.

A nyomtatott reklámanyagok mellett a tartalmak online is megjelentethetőek, blogbejegyzés, e-mail, vagy poszt formájában a közösségi oldalakon... Az internet fejlődése számos új formátumot hozott és kibővítette a copywriting fogalmát.

A copywriting definíciója

Miért?
A copywriting marketing/értékesítési célú szövegírás. Az író edukálja az olvasót, fontos információt közöl vele, és ilyen módon akcióra ösztönzi (például, hogy kipróbáljon egy terméket/szolgáltatást).

Mit?
A copywriter feladata, hogy online és offline tartalmakat biztosítson. Tartalom lehet például szlogen, cikk, blogbejegyzés, szöveg a honlapra, prezentáció, termékleírás stb.

Mikor?
A copywriter meghatározhatja a lehetséges témákat, ötleteket már az adott projekt kezdeti fázisában is. A jó író értéket adhat a régi tartalmaknak azok felfrissítésével, átdolgozásával is.

Hogy?
A szövegírónak nincs szüksége semmilyen speciális eszközre vagy szoftverre. Elég neki egy számítógép, szövegszerkesztő program és esetleg egy jegyzettömb és toll az ötletek, vázlatok feljegyzéséhez.

Ki?
Copywriter lehet bárki, aki jól ír, kreatív, kíváncsi, szervezett és szorgalmas. Vannak szövegírók, akik egy adott iparágra specializálódnak, míg mások bármilyen témáról szívesen írnak szöveget.

Hol?
Ha egy vállalat alkalmazza, akkor a szövegírónak gyakran kell együttműködnie a dizájnerekkel és a fejlesztőkkel. A freelancer szövegíró közvetlen kapcsolatban áll az ügyféllel. Copywriting infografika

A copywriting és a tartalommarketing

Az emberek gyakran kiegyenlítik a copywriting és a tartalommarketing fogalmát, noha a kettő nem ugyanaz. A copywriting tulajdonképpen a tartalommarketing része – a tartalommarketing nem csak a tartalmak létrehozásával, hanem azok tervezésével, stratégiai disztribúciójával, az ügyfelek bevonzásával és az eredmények elemzésével is foglalkozik.

A copywriting és a SEO

Manapság a sikeres copywriting elengedhetetlen feltétele a SEO (keresőoptimalizálás) technikák ismerete, ugyanis többé már nem elég hasznos és meggyőző tartalmakat létrehozni – úgy kell rendezni őket, hogy a keresők számára is láthatók legyenek, annak érdekében, hogy a weboldal minél előkelőbb helyet foglaljon el a keresők találatai között.