Kulcsszavak – hogyan használjuk őket (mértékkel)?

10. 10. 2017.

Vékony a határvonal az “elegendő” és a “túl sok” között. Képzeljünk el egy muffint. Egy kevés krém a tetején gazdagítja az ízvilágot, de ha túlzásba visszük a dekorálást, a süti borzalmasan édes lesz. Igen, ez egy metafora – a muffin a cikk, a krém pedig a kulcsszó.

Kulcsszavak – hogyan használjuk őket (mértékkel)?

A kulcsszó a siker kulcsa?

Ha elolvasta a cikk címét, és úgy döntött, folytatja az olvasást, valószínű, hogy kíváncsi a szöveg mondanivalójára. Ez azt jelenti, hogy sikerült megragadnunk a figyelmét, ami természetesen jó, de nem ez a fő célunk. Azt szeretnénk, ha a teljes cikket elolvasná és meg is jegyezné, szóval végig fenn kell tartanunk az érdeklődését. Hogy érjük ezt el?

Lehet egy cikk az egész világháló legszórakoztatóbb és legbriliánsabb írása, és mégis csak a szerző szüleihez és egy-két random emberhez jut el. Hogy segíthetünk ezen a problémán?

A válasz mindkét kérdésre: kulcsszavak.

Mit lehet (és mit nem szabad) csinálni a kulcsszavakkal?

A kulcsszavak olyan ötletek és témák, melyek meghatározzák, miről szól a tartalom. Segítségükkel kerülnek bizonyos weboldalak a Google (vagy más kereső) első találatai közé. Alapjában véve minél többet használjuk a kulcsszavakat, annál valószínűbb, hogy az emberek rátalálnak a tartalomra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kulcsszavakat is mértékkel kell használni.

Természetesen kezdhetünk minden mondatot az adott kulcsszóval, és akár le is írhatjuk tízszer egymás után, de ezzel halálra untatjuk az olvasóinkat, akik nem csak az olvasással, hanem a tőlünk való vásárlással is felhagynak. Nem fogja őket érdekelni, mennyire minőséges a termék vagy a szolgáltatás, amit kínálunk – ha felbosszantottuk őket és az idejüket vesztegettük, nem fognak vásárolni. Emellett a legtöbb kereső sem értékeli a kulcsszavak túlzott használatát; a Google például úgy bünteti az ilyen cikkeket, hogy a találatok legvégére küldi őket, ahol soha senki nem talál majd rájuk.

Néhányszor azonban bátran alkalmazhatjuk a kulcsszavakat, hogy biztosítsuk a látogatókat arról, hogy jó helyen járnak. A kulcsszavakat ajánlatos már a címben elhelyezni (de óvakodjunk a hatásvadász clickbait-címektől!), de az URL-címbe is beledolgozhatjuk őket (a látogatók nem igazán figyelnek rá, a keresők viszont annál inkább).Long tail kulcsszavak - grafikon

Csak jól megválasztott kulcsszavakkal induljunk a csatába!

A kulcsszavakat illetően még néhány dologra érdemes odafigyelni. Egy kulcsszó lehet alapvető és széleskörű fogalom – ezeket nevezik „head” kulcsszavaknak. A netezők sokszor keresnek rájuk, de általában óriási a konkurencia is, ezért ritkán lehet velük átütő eredményeket elérni.

A “long tail” kulcsszó egy pontosabban meghatározott fogalomkombináció. Általában gyengébb konkurenciával szembesül, így a kisebb weboldalaknak is lehetőséget nyújt a sikerre. A long tail kulcsszavak meghatározásához fontos, hogy ismerjük a potenciális olvasóink nyelvhasználati szokásait. Melyik formát használná a vásárlónk, olcsó vagy megfizethető? Az ehhez hasonló kérdésekre úgy kaphatunk választ, hogy beszélgetünk a vásárlóinkkal, látogatjuk a releváns fórumokat és a csoportokat, vagy saját kulcsszó-elemzést végzünk az online is elérhető szoftverek segítségével. (Google Keyword Planner, Keyword Tool, SEMrush)

Még többet a témában következő cikkünkben olvashat: Mi kell ahhoz, hogy a Google észrevegye az Ön weboldalát? Kulcsszavak!

Mielőtt még azt mondaná, hogy a kulcsszavak több gonddal járnak, mint amennyi a haszon belőlük, ne feledje, hogy valaki valamikor régen az internetre is ezt mondta, és mekkorát hibázott! Csak egy egyszerű szabályra kell odafigyelni: a kevesebb néha több.

A cikket vendégbloggerünk, Cindel Blanka írta.