Mi a különbség a tartalomfejlesztés és a szövegírás között?

5. 10. 2020.

Amennyiben cégének van weboldala, biztosan találkozott már a tartalomfejlesztés (content writing) és a szövegírás (copywriting) fogalmaival. Ugyan sokan azt hiszik, ugyanarról a munkakörről van szó, a kettő között jelentős különbségek vannak.

Mi a különbség a tartalomfejlesztés és a szövegírás között?Mielőtt kiemelnénk a legfontosabb különbségeket, lássuk, miben hasonlít a tartalomfejlesztés és a szövegírás. Mindkét esetben szövegek íródnak az ügyfél számára, egy adott témára, a tartalom pedig online és offline is használható. Akkor mégiscsak egy munkakör két megnevezéséről lenne szó? Nem!

Régen, mikor egy cégnek marketing szövegekre volt szüksége, minden esetben a szövegírókhoz fordult – ez azonban még a blogok népszerűsége előtt volt. Napjainkban, ha egy cégnek vagy szervezetnek blogja van, mindenképp fel kell tenni a kérdést, hogy a blogon a célközönségnek megfelelő szövegek jelennek-e meg és a szövegek a lehető legjobb hatást érik-e el.

A blog továbbra is prioritás a marketing szakemberek számára, a HubSpot adatai alapján pedig a szakemberek 53 százaléka véli úgy, hogy a blog a tartalommarketing fő fegyvere. A bloggal rendelkező weboldalak 434 százalékkal nagyobb eséllyel fognak jó helyen szerepelni a keresési találatok között.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő tartalomfejlesztő igazi aranybányává varázsolhatja a blogot. De mi a különbség a tartalomfejlesztés és a copywriting között, és melyikre van szükség egy adott weboldalhoz vagy projekthez.

Mi a szövegírás (copywriting)?

A szövegírás alatt a marketing célú szövegek írását értjük. A szövegíró “terméke” a rövid, szöveges üzenet, angolul copy. A szövegírás esetében a hangsúly a közvetlen, rövidtávú célon van: az eladás generálásán.

A copywriter szövegei leggyakrabban a közösségi oldalakon jelennek meg, de a szövegíró attraktív címeket, újságokban megjelenő reklámszövegeket, landing oldalak szövegeit, reklámokat és eladást serkentő e-maileket is írhat. A szövegírók széleskörű szolgáltatásokat biztosítanak és segítenek az erős online jelenlét elérésében.

Mi a tartalomfejlesztés (content writing)?

A tartalomfejlesztés alatt a specializált tartalmak létrehozását értjük, mely a közönséggel való kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A tartalomnak érdekesnek és az olvasók számára hasznosnak kell lennie. A jó tartalom bizalmat ébreszt a közönségben és felkelti a cég termékei vagy szolgáltatásai iránti érdeklődést. A tartalomfejlesztők cikkeket, blogbejegyzéseket, eBook-okat írnak. A tartalmak informatívak, részletesek és precízek, jól vannak megírva és optimalizálva vannak a keresőkhöz.

A jó tartalomfejlesztő rengeteg blogbejegyzést tud írni, anélkül, hogy megemlítené a márkát vagy a terméket, és mégis bevonzza a potenciális vásárlókat.

Melyek a fő különbségek?

Már a fogalmak magyarázata is fényt derít a különbségekre, a két munkakör közötti szoros kapcsolat és számos hasonlóság miatt azonban külön is kiemeljük a legfontosabbakat.

A szövegek hossza

Az egyik legszembetűnőbb különbség a szövegek hossza. A copywriterek rövid szövegeket írnak, melyek erős érzelmeket váltanak ki, serkentik az eladást és felkeltik a figyelmet, míg a tartalomfejlesztők hosszabb cikkeket, blogbejegyzéseket írnak, melyek hasznos információkat biztosítanak a látogatóknak és növelik a márka iránti bizalmat.

Az írás célja

A másik nagy különbség a szövegírás és a tartalomfejlesztés között a szövegek célja. Amint már említettük, a copywriting célja rövidtávú, és az eladás serkentésére irányul, míg a content writing esetében a hangsúly a közönség szórakoztatásán van, hosszú, informatív szövegek segítségével, az eladás pedig csak a hosszútávú célok között szerepel.

Általánosságban elmondható, hogy a tartalomfejlesztés a tartalommarketing céljait szolgálja, míg a copywriting az eladásban és a márkaépítésben használatos a leggyakrabban. A szövegírók bevonzzák az új látogatókat, és érzelmeket gerjesztő üzenetekkel meggyőzik őket, hogy vásárolják meg a szolgáltatást vagy a terméket. Ezzel szemben a tartalomfejlesztők segítenek a közönségnek a márka és az általa képviselt értékek megismerésében, valamint a releváns témákkal kapcsolatos informálódásban. A jó tartalom mély kapcsolatot épít ki a közönség és a márka között, és képes a látogatókat rendszeres vásárlókká alakítani.

Összegzésül...

A tartalomfejlesztés és a szövegírás testvérek – ugyan hasonlítanak, de mindketten saját karakterisztikákkal és célokkal rendelkeznek. Jó testvérekhez méltóan azonban kiegészítik és segítik egymást!

Amennyiben online vállalkozásba kezd, szövegírásra lesz szüksége a márka létrehozásához és a hirdetésekhez, de nem mellőzheti a tartalomfejlesztést sem, hiszen a weboldalt és a blogot is szövegekkel kell feltölteni, hogy a leendő vásárlók megismerjék a márkát és a termékeket is.

A tartalomfejlesztés és a szövegírás nem zárják ki egymást, hanem közösen segítenek elérni a fő célt: az erős és sikeres márka létrehozását.